Avitecture Creates Unique Video Wall for National Geographic Society

The National Geographic Society, the world-renowned not-for-profit scientific and educational institution, collaborated with Avitecture© to design and create a new video wall exhibit, an enormous Video Magazine that emulates the iconic National Geographic Magazine for the main entrance of the National Geographic Museum in Washington, DC. Opened to the public in April 2017, Avitecture’s innovative and impressive video wall has met with widespread acclaim.

To bring the magazine to life, Avitecture designed a unique, giant, electronic Video Magazine as a permanent fixture in the museum’s main entrance. Visitors entering the lobby immediately encounter the imposing 14-foot high by 7-foot wide (4.3 m x 2.1 m) Video Magazine that weighs 1,400 pounds (636 kg). A sturdy metal yellow frame holds four Planar LookThru 55-inch transparent OLED video panels for optimal viewing of National Geographic’s extraordinary videos. These remarkable transparent panels allow light to pass through them, preventing shadows in the lobby rotunda.

Custom designed 2 x 2 LookThru Video wall framed in the Iconic magazine logo.

A Tannoy Arena high-fidelity loudspeaker, concealed within the frame, projects audio to the area in front of the Video Magazine. Four synchronized BrightSign media players, signal extenders, and a Crestron control system complete the system and are housed in a remotely located equipment rack.

02_NGS-_LookThru_VIdoewall_Rear-1024x683.jpg

The polished circular base of the video wall was specially designed to reflect the image of National Geographic’s famous globe from the floor onto the base. Twenty–four pieces were bolted to secure and harmonize the base to the display with the original floor design.

The innovative design of the Video Magazine placed a priority on reliable long-term operation and ease of service. National Geographic’s videos are played 12 to 16 hours daily.